Uutiset
Maahantuojat
Autohifiliikkeet
Autohifistejä
Kilpailut
Autohifiopas
dB-Koulu
Sanakirja
Info

Tuomariäänestys 2007


Vahvistin

Liian tehokasta vahvistinta ei ole. Autovahvistin on laite jonka sisäiseen toimintaan sen tarkemmin puuttumatta tekee sisään syötetystä 12 V käyttöjännitteestä vähän isompaa ja signaalin mukaan ohjaa sitä kaiuttimeen.

Viime aikoina on markkinoille tullut paremman hyötysuhteen omaavia erilaisella toimintaperiaatteella toimivia vain bassojen toistamiseen tarkoitettuja D-luokan vahvistimia. Monet puhuvat näistä digitaalivahvistimina mutta tarkasti ottaen ne eivät täytä digitaali-termin määrittelyä. Toimintamallin nimeksi on vakiintunut D-luokka josta sitten voi äkkiä vetää johtopäätöksen että ne olisivat digitaalisia. Tähänkään emme syvenny tässä esityksessä tämän tarkempaa.

D-luokan vahvistimissa on kaksi merkittävää eroa vanhanmallisiin vahvistimiin eli ne ovat tarkoitettu toistamaan vain matalia taajuuksia ja kykenevät tekemään tämän paremmalla hyötysuhteella. Siis sisääntyönnetystä sähköenergiasta suurempi osa saadaan syötettyä kaiuttimeen eikä tarvitse hukata sitä ihan niin paljoa lämmöksi jäähdytysrivan kautta ilmaan. Edellisen seurauksena vahvistin voidaan tehdä pienemmäksi ja se ei tarvitse ollenkaan niin isoa jäähdytysripaa kuin tavallnen A-, AB- tai B-luokan vahvistin. Tässä ei viitata mihinkään luokkien nimen perusteella ajateltuun paremmuusjärjestykseen, nämä ovat vain periaatteellisia eroja vahvistimen sisäisessä toimintatavassa.

Vahvistinta hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota liittimiin, ulkomittoihin, mahdollisiin suotimiin ja luonnollisesti tehoon. Liittimien koko ja laatu ovat tärkeä yksityiskohta sillä niiden kautta kulkee kaikki se sähkövirta joka saa vahvistimen tekemään yleensäkään yhtään mitään ja liitosten ollessa huonoja tai vajavaisia ei vahvistin voi toimia niin hyvin kuin se voisi. Lähes kaikissa järkevissä tehokkaissa vahvistimissa on liittimissä reiät joihin kuorittu johto työnnetään ja kiristetään puristusruuvilla kiinni. Tämä ei sinällään takaa että liitos on paras mahdollinen mutta kuitenkin lähes ainoa joka antaa edes mahdollisuuden että tällainen liitos voisi olla hyvä ja luotettava. Vahvistimen ulkomitat ovat laajempaa järjestelmää asennettaessa myös tärkeitä koska suuri määrä isokokoisia "lankkuja" saattaa viedä tilaa niin paljon että se on pois muun systeemin tarvitsemasta tilasta ja tämä saattaa johtaa turhan pieniin bassolaatikoihin. Varsinaisissa äänenpainekisoissa ei vahvistimen mahdollisilla sisäänrakennetuilla jakosuotimilla ole niin väliä koska kaikki sallitut soittotaajuudet ovat muutenkin jo bassoalueella, mutta jos järjestelmää on pienikin tarkoitus käyttää myös musiikin kuunteluuun niin jakosuodatus pitää hoitaa jollain lailla. Helpoiten se onnistuu jos vahvistimessa on jo sisäänrakennetut suotimet mukana.

Vahvistimen tarkoitus on tuottaa tehoa ja tehon määrä saa olla mahdollisimman suuri käytettävissä olevaan budjettiin ja vahvistimien tilantarpeeseen nähden. On yleisesti totta että halvalla ei voi saada kunnollista ja luotettavaa tehoa, mutta viime aikoina on markkinoille tullut kohtuuhintaisia laadukkaita pienikokoisia ja erittäin tehokkaita bassovahvistimia.

Kun vahvistin tai vahvistimet on hankittu ne kannattaa "sisäänajaa" käyttämällä niitä muutama tunti, alkuun varovaisesti mutta sitten hiukan kovemmalla kädellä. Tässä vahvistimen äänelliset ja sähköiset ominaisuudet tuskin muuttuvat merkittävästi, mutta tätä voi ajatella jonkunasteisena luotettavuustestinä joka on tietenkin hyvä suorittaa ajoissa ennen ensimmäistä kilpailua.

Takaisin ylös | Takaisin opetusohjelmaan

Autoala.net
AutoSound
Emma Finland ry